Roti Cendawan dan Bawang

Teks: azrinbadrinas

Foto: koleksi sendiri


Alhamdulillah, semalam buat lagi roti cendawan dan bawang yang digaul telur. Memang telur memberikan efek yang menarik sebagai topping roti.

Hasil sekilo tepung telah menghasilkan 44 biji roti dengan berat lebih kurang 40g untuk sebiji roti. Kali ini saya menambah oregano, mixed herbs dan serbuk cili untuk lebih rasa pedas. Keju cheddar dan mozarella menambahkan lagi rasa lemak pada roti.

30 biji untuk tempahan, selebihnya untuk adalah sebagai sarapan pagi anak-anak dan teman-teman sepejabat.

Kali ini rasa lebih mudah untuk membentuk roti mungkin sebab sebelum ini tepung agak lembik membuatkannya agak susah untuk dibentuk. Saya kurangkan berat air dan mengikut sukatan air dari resipi kak rose, fb: Roseliza Mokhtar. Alhamdulillah, adunan tepung just nice, mempercepatkan proses rounding dan cepat siap berbanding adunan yang lepas. Rasa roti pun sesedap rasa tidak melekit di lelangit. Akhirnya saya dapat resipi yang ideal.
Syukur selalu…

Comments

Post a Comment