Resipi Blueberry Cheese Tart

Teks: Azrinbadrinas
Foto: Koleksi sendiri

Hari ini saya ingin berkongsi resepi blueberry cheese tart resepi kalau tak salah saya dari rakan blogger juga. Maaf saya tak ingat namanya. Terima kasih kepada empunya resepi sebab dengan resepi ini juga saya berjaya mendapat tempahan cheese tart sejak tahun 2006.


 Dengan kulitnya yang rangup, sedap dimakan begitu saja. Mukmin akan pesan jika buat cheese tart jangan lupa simpan kulit untuk dia sebab dia tak makan cheese. 


 Kalau tambah cheese dan inti bluberi di tengahnya, rasanya masam-masam manis, penggemar-penggemar cheese memang akan rasa tak cukup satu.





Ini adalah resepinya:

BLUEBERRY CHEESE TARTS
Tart Pastry
250g butter
125g icing sugar
1 ‘B’ egg
440 plain flour

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g castor sugar
20g butter
1 ’B’ egg

Blueberry filling
· Pukul butter & icing sugar smpi kembang.
· Masuk telur, pukul sebati.
· Masuk tepung, gaul hingga rata.
· Cubit sikit & tekan dlm tart mould yg digris. Tekan dlm mould dgn fork.
· Bakar 180c, 10-12 minit (¾ masak). Keluar & ketepikan.
· Utk filling, pukul cream cheese, gula & butter smpi kembang, masuk telur & pukul rata. Masuk dlm piping bag.
· Bubuh ½ sudu kecil blueberry dlm tat shell & pipekan cheese ke atasnya.
· Bakar 180c, 5-10 minit.
Nota: Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy. Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dgn lidi sblm bakar.

Comments